srijeda, 4. veljače 2009.

Što je celulit?




Genetika je bitna, ali nema presudnu ulogu jer promjenom načina i stila života možemo njen utjecaj smanjiti ili poništiti.
Za razvoj celulita odgovorna je građa ženskog masnog tkiva kojeg imaju 30% više od muškaraca. Na mjestima tipičnima za razvoj celulita nalazi se posebna vrsta masnih stanica koje imaju ulogu nakupljanja masti, te se nikakvom dijetom ili fizičkom aktivnosti ne može utjecati na njih.
Vezivno tkivo žena je slabije od muškaraca te ga imaju 20 do 30% manje. Masne stanice podupire vezivno tkivo koje se kod žena pruža okomito u smjeru kože, te je rast masnih stanica moguć samo prema površini kože što stvara takozvani izgled kože koja sliči narančinoj kori. Otkriveno je da je kod žena koje imaju celulit vezivno tkivo koje podupire masne stanice slabije razvijeno nego kod žena koje nemaju celulit.

Kod muškaraca vezivno tkivo podupire masne stanice u pravcu paralelnom s kožom te njihovim rastom ne dopiru na površinu kože. Estrogen, ženski spolni hormon, odgovoran je za pojačano nakupljanje masnog tkiva na mjestima tipičnima za celulit i zadržavanje tekućine.
Uloga estrogena je da slabi vezivno tkivo kako bi se maternica u slučaju trudnoće lakše rastegnula te isto tako povećale dojke radi dojenja. Estrogen pojačava aktivnost enzima koji razaraju vezivno tkivo i tako omogućuju širenje maternice te rast grudi. Nažalost, zbog toga nastaju strije te vene i kapilare nogu. Možemo reći da su celulit i strije cijena koju žene plaćaju zbog uloge majčinstva.
Pojačani unos estrogena putem kontracepcije ili hrane važan je uzrok sve ranijeg i češćeg razvoja celulita. Današnji stil života uz nedovoljno kretanje, kao i prehranu, te posebno povišen unos šećera dodatno potiče razvoj celulita. Hrana bogata šećerom izaziva nagli skok inzulina koji potiče stvaranje masnog tkiva. Vezanjem šećera na bjelančevine slabi uloga bjelančevina te zato nastaje bolnost na dodir u kasnijim fazama celulita. Žene ne unose dovoljno bjelančevina kao izvor energije nego hranu bogatu šećerom. Poremećaj rada crijeva zbog dijete ili unosa otrovnih tvari dodatno potiče stvaranje masnog tkiva. Neredovita stolica dodatno pogoršava probavni sustav te je potrebna redovita regulacija stolice unosom hrane bogate vlaknima. Loša probava se po zadnjim otkrićima dovodi u vezu s celulitom.
Nedovoljna fizička aktivnost te dugotrajno sjedenje slabi cirkulaciju i limfnu drenažu. Smanjen unos vode pogoduje nakupljanju štetnih tvari u organizmu te usporavanju metabolizma i time smanjenju potrošnje masti kao izvora energije. Elastične čarape, uske podvezice ili odjeća, uz visoke pete, slabe cirkulaciju i limfnu drenažu, što dodatno pogoršava stanje. Pušenje smanjuje dovod kisika i time usporava metabolizam.
Genetika je bitna, ali nema presudnu ulogu jer promjenom načina i stila života možemo njen utjecaj smanjiti ili poništiti.

Celulit ne možemo 100% ukloniti niti je to potrebno i moguće zbog građe ženskog potkožnog masnog tkiva. Kada se završi tretman potrebni su tretmani održavanja jer se celulit vraća.

Anticelulitni tretman


Nakon tretmana postižu se najdulja razdoblja bez vraćanja celulita. Tretman nije predviđen za mršavljenje, ali kod nekih klijentica moguć je gubitak od nekoliko kilograma.
Tretman je namijenjen za sve oblike i stadije celulita, pa tako i za najteže oblike.
Kod dugotrajnog celulita preporuča se primijeniti prvo tri tretmana metode akvaforeze da se degenerativne promjene vezivnog tkiva što više uklone. Radio valovi imaju najjači efekt na masne stanice, metabolizam, limfnu drenažu i cirkulaciju. Tretman daje najbolje rezultate za uklanjanje celulita u području bedara, bokova i stražnjice, jer na tim mjestima ima najviše vode, što je glavni cilj djelovanja radio valova. Što je više vode, to se oslobodi više energije koja uništava celulit. Kod žena koje uzimaju kontracepciju ili nadomjesnu terapiju rezultati su odlični jer propisana terapija jako nakuplja vodu.
Više ne postoje beznadni slučajevi celulita te radio valovi daju gotovo iste rezultate kao liposukcija, s tim da nije potrebna opća anestezija niti dugotrajni bolni oporavak. Ukoliko je i urađena liposukcija, radio valovi dodatno popravljaju rezultat u smislu da uklone nepravilnosti na površini kože i dodatno ju zategnu.
Nakon tretmana ne zaostaju modrice niti pucaju kapilare. Tretman je podesan za sve vrste tjelesne građe, osobito za žene ginoidnog tipa gdje je pojačano nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, bokova, stražnjice i gornjeg dijela bedara.
Kod većine žena prednja i unutarnja strana bedara su jedna od bolnih točaka zbog mlohave kože koja nema veze s celulitom. Bez obzira na vježbanje ne može se smanjiti mlohavost kože. Drugo problematično mjesto je područje oko koljena gdje se nalaze masne nakupine koje su jako otporne na uklanjanje. Radio valovi su tretman izbora za oba navedena područja. Ženama koje su se dugo mučile s celulitom sada se može pomoći.
Prednost samog tretmana je što je potrebno svega 6 tretmana, čime štedite vrijeme. Osim anticelulitnog efekta radi se i o tretmanu za oblikovanje tijela, gdje dobivate mnogo više od samog uklanjanja celulita.
Nakon tretmana postižu se najdulja razdoblja bez vraćanja celulita. Tretman nije predviđen za mršavljenje, ali kod nekih klijentica moguć je gubitak od nekoliko kilograma.
Za vrijeme tretmana zabranjene su bilo kakve dijete ili gladovanja jer to pogoršava celulit. Potrebno je uzimati dnevno par litara vode, unos bjelančevina 4 puta tjedno, te umjerena fizička aktivnost radi jačanja mišića. Masaže nisu potrebne. Nakon kraja tretmana savjetuje se jednom godišnje uraditi 1 do 2 tretman održavanja.

Prije tretmana


Celulit ne nastaje preko noći niti tako nestaje, nego je potrebno izvjesno vrijeme da se ukloni. Što celulit dulje traje i što je izraženiji, to je potrebno više vremena i tretmana da se vidi rezultat.
Prije započinjanja tretmana potrebno je odrediti područje koje će se tretirati. Svako problematično područje se zasebno ciljano tretira. Prednja strana bedara tretira se zajedno s koljenima te unutarnjom i vanjskom stranom bedara.

Stražnja strana bedara se tretira od iza koljena do stražnjice, pri čemu je obuhvaćena unutarnja i vanjska strana bedara. Stražnjica se tretira zasebno, no može se kombinirati zajedno s područjem bokova. Trbuh se tretira zasebno ili s bokovima. Ukoliko se radi o više problematičnih područja, započinje se uvijek s područjem koje vas najviše smeta. Kod više područja jedan tjedan se radi jedno područje, a drugi tjedan drugo područje. Osim što se smanjuje obujam tijela, snažno je izražen efekt zatezanja kože što dodatno oblikuje vaše tijelo, stoga je ovo mnogo više od samog anticelulitnog tretmana. Stražnjica se podiže, učvršćuje i preoblikuje, što opažate po tome kako vam stoji odjeća. Koža bude meka i elastična. Izgled narančine kore i ostale nepravilnosti kože se uklanjaju gotovo u cijelosti. Ukoliko imate strije na mjestu tretmana, mogu se po želji istovremeno tretirati i smanjiti. Celulit ne nastaje preko noći niti tako nestaje, nego je potrebno izvjesno vrijeme da se ukloni. Što celulit dulje traje i što je izraženiji, to je potrebno više vremena i tretmana da se vidi rezultat. Nije potreban nikakav oporavak nakon tretmana.

Prvi rezultati


Najbolji rezultati vide se između 3. i 6. mjeseca kada se osim smanjivanja celulita vidi oblikovanje tijela.
Nakon prvog tretmana osjećate poboljšanje kvalitete i izgleda kože uz efekt zatezanja. Tijekom idućih tretmana poboljšava se cirkulacija i limfna drenaža te noge više ne natiču kao ranije. Osjećaj hladnoće u nogama se smanjuje. Neki konkretniji rezultati bi se trebali vidjeti nakon trećeg tretmana.
Pravi rezultati vide se 30 dana nakon kraja tretmana, s tim da, što vrijeme ide dalje, to su rezultati sve bolji. Najbolji rezultati vide se između 3. i 6. mjeseca kada se osim smanjivanja celulita vidi oblikovanje tijela. Većina žena jako dobro reagira na tretman, ali postoji jako mala skupina žena koja slabije reagira na tretman što se u većini slučajeva može vidjeti nakon nekoliko tretmana.

Prevencija celulita

1. Ako nije nužno, savjetuje se izbjegavanje kontracepcije.

2. Potreban je unosa od par litara vode te se savjetuje dalmatinsko mediteranska kuhinja uz mesni obrok barem 3x tjedno. Šećer i prženu hranu uzimati što manje.

3. Fizičke aktivnosti barem 2 do 3 puta tjedno, tipa kućnog bicikla ako nemate vremena ili teretane te ostalih aerobnih aktivnosti. Prehrana i tjelovježba ne uklanjaju celulit nego preveniraju njegov razvoj. Bitna je uloga tjelovježbe u smislu jačanja cirkulacije i mišića da zamijene masno tkivo koje je tretman uklonio kako koža ne bi bila mlohava.

4. Usku odjeću tipa traperica, podvezica ili elastičnih čarapa nositi što manje, jer slabi cirkulaciju i limfnu drenažu. Savjetuje se nositi pete do 5 cm.

5. Dijete i gladovanja imaju samo kontraefekt jer potiču razvoj celulita. Organizam ima signal da je smanjen unos hrane te zato pojačano nakuplja unesenu hranu na mjestima tipičnima za razvoj celulita kao eventualnu rezervu.

6. Regulacija probave u smislu redovite stolice te unos hrane bogate s vlaknima, primjerice zobi, lana, suhih šljiva, müslija i slično. LGG tablete dobro utječu na ravnotežu crijevne flore.

7. Nakon završenih tretmana savjetuje se povremeno raditi tretmane održavanja.

8. Ukoliko imate problema s regulacijom tjelesne težine unatoč tome što pazite na prehranu, vježbate, umorni ste, onda ste kandidat da uradite test alergije na hranu. Vađenjem krvi saznajemo koju hranu ne podnosimo i izbjegavanjem samo te hrane uklonimo većinu zdravstvenih tegoba, od regulacije tjelesne težine, poboljšanja probave, mršavljenja, bolje se osjećate, puni ste energije?.

9. Savjetuje se unos soje koja poništava utjecaj na vezivno tkivo koje slabi. U budućnosti se očekuje djelotvornija terapija koja će bolje suzbijati efekt estrogena.

ponedjeljak, 2. veljače 2009.

Kako pravilno nalakirati nokte?


Lakiranje noktiju na rukama ili nogama može ponekad biti prava noćna mora. Važno je prvo pripremiti nokte transparentnim lakom za nokte (bazom za lak) koji će ispraviti sve neravnine kako bi lak u boji izgledao ljepše...
Transparentni lak kao podloga za lakiranje
Transparentni lak kao podloga za lakiranje

Lakiranje noktiju na rukama ili nogama može ponekad biti prava noćna mora. Važno je prvo pripremiti nokte transparentnim lakom za nokte (bazom za lak) koji će ispraviti sve neravnine kako bi lak u boji izgledao ljepše.



Osim toga, baza za lak može dobro poslužiti i za jačanje noktiju. Za tanke i slabe nokte pogodan je Deborah Instant Hardner koji stimuliše rast novog i snažnijeg keratina od kojeg je građen nokat. Nokte sklone 'listanju' možete nahraniti lak-bazom protiv pucanja (Deborah Strengthening Base).

Lakiranje noktiju treba vježbati
Lakiranje noktiju treba vježbati


Kao i za sve ostalo, i za pravilno lakiranje noktiju potrebno je puno prakse. Valja naučiti koliko laka treba nanijeti na koji nokat. To ćete sami znati ocijeniti. Dužinom nokta nanesite lak, pažljivo povucite kistom, pa opet nanesite dužinom nokta, dok ne postignete savršenstvo. Treba vježbati, a za moguće greške postoje specijalni korektori za lakove.


Nokte možete dotjerati i raznim ukrasima, ali sjetite da je 'manje gotovo uvijek više'.

Nokte dotjerajte ukrasima, ali ne previše
Nokte dotjerajte ukrasima, ali ne previše


Deborah nudi cijeli niz raznih modnih dekoracija za nokte kojima možete iskazati svoju jedinstvenu osobnost i kreativnost. Dekoracije dolaze u paketu s alatom uz pomoć kojeg ih nanesite na bazni lak (Deborah Nail Space) ili Deborah 7 days lak u boji. Kako biste postigli trajnije rezultate nanesite jedan ili više slojeva sjajnog nadlaka (Deborah Brilliant Top Coat).

Deborah Nail Space kolekcija
Deborah Nail Space kolekcija


Lancome nudi Le magnetique, tamni lak za nokte s magnetskim česticama koje se, ako svježe nalakirane nokte približite magnetiću koji dolazi zajedno s lakom, skupe na površini nokta čineći zvijezdu. Jedan nokat ili svi, magičnost izbora je vaša.

Postoje brojne dekoracije i alat za nokte
Postoje brojne dekoracije i alat za nokte


I još jedan trik za kraj - imate li okrugle nokte, optički ćete ih učiniti izduženijima ako lak ne nanosite do rubova.

nedjelja, 1. veljače 2009.

Znojenje


Znojenje je sasvim prirodan proces prirodan proces. Njime se regulira tjelesna temperatura. Tijelo luči vodu, ta voda se isparava i na taj način tijelo se hladi.
Do znojenja ne dolazi samo prilikom bavljenja sportom ili pri vrućinama, dovoljno je malo stresa, uzburkanih osjećaja i odmah osjetimo kako nas oblijeva znoj, upravo tada mirisi su jači i neugodni.
Inače, svježe izlučeni znoj nema mirisa. No, kada se znoj počne raspadati, pod utjecajem bakterija, koje se nakupe na našoj koži, poprima neugodan miris.
Deodoranse ili antiperspirante trebalo bi redovno upotrebljavati. Bitno je da se odlučite za onaj koji vama najbolje odgovara.
Alkoholni deodoransi su manje učinkoviti od antiperspiranata jer alkohol dosta brzo isparava, a onda je presudno je li miris deodoransa jači od vašeg prirodnog. Ako se malo znojite onda bi vam ovakva zaštita trebala biti dovoljna.
Ali ako vam alkoholni deodoransi nisu dovoljni probajte antiperspirante. Oni probleme rješavaju u samom korjenu. Uništavaju bakterije, a na koži stvaraju tanki zaštitni sloj, te na taj način zaustavljaju znojenje.
Ipak, oni se ne preporučuju osobama osjetljive ili iziritirane kože jer bi je oni dodatno isušili i oštetili. Takve osobe bi trebale koristiti deodoransne kreme koje su dosta nježnije prema koži.
Još jedna važna napomena je da funkcija sprječavanja znojenja ili ublažavanja prirodnih mirisa ovisi o sastavu deodoransa, a ne vrsti pakiranja.
Dakle odgovarajući možete kupiti u kojem god obliku želite (stick, sprej…).
Što je normalno znojenje teško je definirati, jednostavno neki se ljudi znoje manje, neki više.  Ukoliko smatrate kako se pretjerano znojite i ono vam već počinje smetati ili stvarati osjećaj neugode možete ga pokušati smanjiti pomoću ovih prirodnih pripravaka.
-         U čaj od kamilice iscijedite sok od pola limuna i dodajte tri žlice šećera. Pije se navečer prije spavanja.
-         S ½ l ključale vode zalijete dvije žlice čaja od kadulje ili lavande. Procijediti nakon 10 minuta. Pijete dvije šalice čaja nakon glavnih obroka 5 dana.

petak, 30. siječnja 2009.

Pravilno sjedenje


Ako ne i poslije sigurno su vam kroz osnovnu školu uvijek ponavljali kako trebate sjediti uspravno. Kao posljedica, svi znamo da se moramo držati ispravljeno, ali zbog čega? Naravno, uspravno držanje je vrlo važno za vaš izgled, ali postoje i zdravstveni razlozi zbog kojih pri sjedenju i hodanju se ne biste trebali zgrbiti.
 
Način na koji naše tijelo izvršava svoje funkcije ovisi o položaju kralješnice, a držanje može potencijalno utjecati i na način razmišljanja. Stoga biste trebali imati u vidu kako držanje nema samo utjecaj na mišiće i kralješke, nego na većinu tjelesnih sustava uključujući disanje, cirkulaciju i druge funkcije. Dobro držanje daje tijelu zahtijevani okvir tako da može funkcionirati uravnoteženo. Npr. držite li previše glavu nagnuto naprijed to će kreirati napetost i može smanjiti dotok kisika u mozak, što značajno smanjuje tjelesne funkcije.
 
Ako se držite uspravno drugi će vas percipirati kao samopouzdanu osobu, a s vremenom ćete i vi tako početi razmišljati o sebi.
 
Vrlo je važno imati i pravilno držanje za vrijeme tjelovježbe, zbog toga je naučiti pravilnu tehniku krucijalno ako krećete s novom aktivnošću ili izvodite nove vježbe. Mnogo je teže ispraviti lošu tehniku, nego odmah od početka učiti pravilnu. Također, na taj način ćete smanjiti mogućnost ozljeda i poboljšati svoju izvedbu.
 
U svakom slučaju, većina ljudi ne vježba oko 97% svog dana, stoga je dobro držanje vrlo važno u svim situacijama. Zbog toga dok sjedite, stojite ili hodate pripazite na stav, jer manji bolovi u leđima se mogu vrlo lako pretvoriti u kronične i uzrokovati vam zaista velike poteškoće.
 
Ljudi nisu dizajnirani da mogu toliko sjediti, koliko većina nas zapravo svakodnevno sjedi. Trebali bi hodati, stajati, kretati se i općenito tijelom izvoditi više pokreta nego što trenutno imamo naviku. Ali ipak dobrim držanjem moguće je ispraviti posljedice sjedećeg načina života.
 

srijeda, 28. siječnja 2009.

Zašto ste umorni?




Probudili ste se umorni? Vaše je tijelo pod opsadom nevidljivih kradljivaca energije. Uzvratite im udarac slijedeći naše savjete!
Kradljivac broj 1
Vaš telefon
Zašto: Nesanica, vrtoglavice, glavobolje i umor mogu biti simptomi elektroosjetljivosti koja pogađa 35% populacije jer je u koliziji s prirodnim ritmovima našega tijela. Bežični telefoni su najgori jer ih držimo uz krevet i tako nas pogađaju električni valovi iz postolja. Ima i drugih rizičnih aktivnosti, poput upotrebe sušila za kosu dulje od 10 minuta, držanja digitalnog sata pored uzglavlja ili sjedenja suviše blizu kompjutoru.
Rješenje: Digitalni sat zamijenite analognim, nabavite LCD monitor, a bazu bežičnog telefona nemojte držati u radnoj ili spavaćoj sobi.

Kradljivac broj 2
Vaši bubrezi
Zašto: Znaci bubrežne infekcije uključuju bol, vrućicu i često mokrenje. Bolesni bubrezi mogu izazvati anemiju i osjećaj umora.
Rješenje: Zatražite od svog liječnika uputnicu za nefrologa. Svakodnevno popijte šest do osam čaša tekućine. To ne mora biti voda, ali ne smije biti kofein i alkohol jer oni nadražuju mokraćni mjehur.


Probudili ste se umorni? Vaše je tijelo pod opsadom nevidljivih kradljivaca energije. Uzvratite im udarac slijedeći naše savjete!
Kradljivac broj 1
Vaš telefon
Zašto: Nesanica, vrtoglavice, glavobolje i umor mogu biti simptomi elektroosjetljivosti koja pogađa 35% populacije jer je u koliziji s prirodnim ritmovima našega tijela. Bežični telefoni su najgori jer ih držimo uz krevet i tako nas pogađaju električni valovi iz postolja. Ima i drugih rizičnih aktivnosti, poput upotrebe sušila za kosu dulje od 10 minuta, držanja digitalnog sata pored uzglavlja ili sjedenja suviše blizu kompjutoru.
Rješenje: Digitalni sat zamijenite analognim, nabavite LCD monitor, a bazu bežičnog telefona nemojte držati u radnoj ili spavaćoj sobi.

Kradljivac broj 2
Vaši bubrezi
Zašto: Znaci bubrežne infekcije uključuju bol, vrućicu i često mokrenje. Bolesni bubrezi mogu izazvati anemiju i osjećaj umora.
Rješenje: Zatražite od svog liječnika uputnicu za nefrologa. Svakodnevno popijte šest do osam čaša tekućine. To ne mora biti voda, ali ne smije biti kofein i alkohol jer oni nadražuju mokraćni mjehur.

Kradljivac broj 3
Nedijagnosticirani dijabetes
Zašto: Možda imate dijabetes a da toga niste ni svjesni, kao čak 60 posto oboljelih od ovoga tihog ubojice. Glukoza vam se u tijelu ne pretvara u energiju, bilo zbog toga što nema dovoljno inzulina ili što njegova proizvodnja nije pravilna. To tjera jetru da stvara više glukoze nego obično, no kako je tijelo ne može pretvoriti u energiju, poseže za zalihama masti i proteina kako bi oslobodilo više glukoze i stanje se dodatno pogoršava. To je razlog zašto ljudi s neliječenim dijabetesom osjećaju umor i gube na težini. Ostali simptomi uključuju često mokrenje i veliku žeđ.
Rješenje: Zatražite od svog liječnika uputnicu za laboratorijske pretrage krvi. Jedite svaka tri sata i izbjegavajte slatko, kruh, voćne jogurte i sokove, cigarete i kofein. Umjesto toga, uzimajte hranu niskog glikemijskog indeksa, poput plodova mora, jaja, zelenog povrća i voća, krušaka, grožđa, breskvi i kivija. Umjesto tjestenine jedite smeđu rižu, a za doručak zobenu kašu.

Kradljivac broj 4
Nedovoljno aktivna štitnjača
Zašto: Štitnjača stvara hormon tiroksin, koji nadzire metabolizam i regulira razinu energije. Ako vaša štitnjača ne proizvodi dovoljno tiroksina, osjećate umor. Možda ćete se početi debljati, koža i kosa će vam postati suhe ili ćete pasti u depresiju.
Rješenje: Zatražite liječnika uputnicu za kontroliranje rada štitnjače. Ako vaša štitnjača nije dovoljno aktivna, liječnik će vam prepisati sintetičke hormone kako bi podigao vašu razinu hormona. Neka vam prehrana bude bogata ribom, voćem, povrćem i plodovima mora, a izbjegavajte alkohol i nikotin.

Kradljivac broj 5
Vaš krevet
Zašto: Oko 35% ljudi pati od nesanice. Isprekidani san utječe na vas mentalno i psihički. Zbog nedostatka sna tijekom duljeg vremenskog razdoblja, vaše će tijelo doći u fazu kada ga više neće moći nadoknaditi, bez obzira koliko tada spavali.
Rješenje: Dobar madrac će riješiti sve probleme. Za početak pokušajte s anatomskim jastukom.

Kradljivac broj 6
Anemija
Zašto: Veliki broj žena pati od anemije, čiji je uzrok manjak željeza. Simptomi – umor, vrtoglavica i ubrzani rad srca – često se pripisuju užurbanom načinu života. Tijelu je željezo potrebno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kisik po tijelu. Bez njega, osjećat ćete umor, bez obzira na to koliko spavali. Manje poznati uzrok anemije može biti Von Willebrandova bolest (nasljedni poremećaj zgrušavanja krvi). Jedan od simptoma su teške mjesečnice, a uzrok im je otežano zgrušavanje krvi.
Rješenje: Osjećate li se umorno i imate bolne mjesečnice, zatražite od svog liječnika uputnicu za testiranje na Von Willebrandovu bolest. Dobro je ispitati i razinu željeza u krvi. Jedite uravnoteženo, crveno meso i zeleno povrće, poput špinata. Ako niste mesožder, koristite nadomjestak za prirodno željezo.

Kradljivac broj 7
Nedostatak vitamina B12
Zašto: Ako uzimate multivitamine i zdravo se hranite, a ipak ste iscrpljeni, testirajte svoju razinu vitamina B12. On pomaže krvi u prijenosu kisika po tijelu, pa je vrlo važan za energiju. Možda imate pernicioznu anemiju, kod koje tijelo ne može apsorbirati vitamin B12. Simptomi uključuju požutjelu boju kože. Ali, ako ste umorni i osjetljivi, možda biste samo trebali uzimati više vitamina B.
Rješenje: Tražite od liječnika uputnicu za provjeru razine vitamina B12 u krvi. Ako je potrebno, prepisat će vam injekcije vitamina B12 jednom tjedno.

Kradljivac broj 8
Vaše vježbe
Zašto: Za trošenje vaše energije možda nije važno kako nego kada vježbate. Nemojte intenzivno vježbati prije spavanja. Vaš adrenalin, rad srca i ritam disanja bit će pojačani i nećete moći zaspati.
Rješenje: Predlažemo vam energetski oblik vježbanja, poput trčanja, hodanja ili aerobike ujutro i alternativnih aktivnosti navečer. Na kraju dana pokušajte šetati kako biste se opustili ili radite jogu koja će smiriti vaš duh i istegnuti vam mišiće. I ne zaboravite: čak i ako ste potpuno iscrpljeni, izostanak tjelesne aktivnosti ulovit će vas u zamku vječnog kruga umora. Samo trideset minuta neke lagane aktivnosti donijet će vam veliko podizanje razine energije.

Kradljivac broj 9
Depresija
Zašto: Često razlog umoru nisu fizički problemi, nego stanje depresije. Ako vam nedostaje motivacije, ne privlači vas seks, a težina vam varira, vjerojatno ste u depresiji.
Rješenje: Liječnik će vam vrlo vjerojatno prepisati antidepresive, ili terapiju, ili oboje. Kognitivna bihevioralna terapija (CBT) pokazala se učinkovitom kao pomoć u promjeni obrazaca po kojima funkcionirate. Pomažući da se mozak usredotoči na nove navike, vraća vam kontrolu nad stresom.

utorak, 27. siječnja 2009.

Akne


Kod liječenja akni najvažnije je problemu pristupiti sustavno, dakle i iznutra i izvana. 
Bubuljice nastaju kada se začepe otvori lojnica, te upale uz pomoć bakterija.
Prvi korak je prestati istiskivati bubuljice, jer se tako može oštetiti tkivo, a na zdravu kožu prenijeti gnojne klice.
Sunčanje pomaže liječenju akni, posebno pokraj mora.
Osim što treba povesti računa o prehrani i zdravo se hraniti, trebalo bi i smanjiti stres na najnižu moguću razinu, te redovito spavati i boraviti u prirodi na svježem zraku.
Za unutarnju primjenu protiv bubuljica pomaže nekoliko čajeva. Ali je važno odlučiti se za jedan i primijeniti cijelu kuru liječenja, odnosno redovito piti najmanje mjesec dana.
1.      U litri vode zakuhaju se četiri žlice DIVLJE MAČUHICE. Nakon 10  minuta posuda se skine s vatre i procijedi. Pola litre čaja popije se tijekom dana, a ostatak se upotrijebi za ispiranje lica.
2.      Protiv bubuljica djelotvorna je i KOPRIVA. Trebalo bi konzumirati 4 svježe pripremljene šalice čaja dnevno, odnosno 1 l.
3.      ili MATIČNJAK – Dnevno se piju 3 šalice.
4.      ZELENI ČAJ – dvije šalice svježe pripremljenog čaja dnevno popijte, te dva puta dnevno isperite lice također svježe pripremljenim čajem.
 
Losion protiv bubuljice pripremit ćete tako da u 2 dl destilirane vode nakapate 24 kapi eteričnog ulja od lavande. Koristiti ujutro i navečer prije nanošenja kreme. Prije svake upotrebe potrebno je bočicu dobro protresti.
Za mazanje lica može se koristiti pripravak od šimšira. Stučeni listovi šimšira namoče se u maslinovom ulju. Nakon dvadeset dana procijedite, te se lice maže navečer prije spavanja.
Za jako upaljena mjesta može se koristiti oblog od trputca.  Tri žlice narezanih listova uskolisnog trputca pomiješaju se s dvije žlice maslinovog ulja i stave na bolesno mjesto. Tri puta dnevno držati po jedan sat.
Lice na kojem je već koža oštećena trebalo bi ispirati ujutro i navečer čajem od pravog nevena.
 
Prije upotrebe svakog pripravka potrebno je napraviti test alergije, tako što ćete na unutarnju stranu lakta utrljati pripravak i ostaviti 24 sata. Ukoliko se na koži primijeti bilo kakva reakcija proizvod s ne smije koristiti.

Podočnjaci


Podočnjaci mogu upozoravati na različite bolesti, probleme s bubrezima, anemiju i mnoge druge, ali i biti dio genetskog nasljeđa. Ako imate tamne podočnjake već godinama, a nisu uzrokovani nekim medicinskim stanjem možda je uzrok u nepravilnoj prehrani.
Anemija je jedan od češćih uzroka tamnih vrećica ispod očiju.
Naravno, podočnjaci sami po sebi ne signaliziraju anemiju, ali ukoliko još postoje neki simptomi poput glavobolje, umora, nedostatka daha, slabljenje pamćenja i sivkaste kože trebali biste povesti više računa o prehrani.
Anemija je signal da u našem tijelu nedostaje kisika. Postoji nekoliko tipova anemije iako je najčešći oblik nedostatak željeza. Naše tijelo treba željezo za proizvodnju hemoglobina koji služi za dostavljanje kisika stanicama u organizmu. 
Anemija najčešće pogađa žene – zbog menstrualnog ciklusa – ali i zbog nepravilne prehrane i modernih dijeta. U stvari, crveno meso kao glavni izvor željeza organizmu, sve se češće izbacuje iz prehrane iz raznoraznih razloga. Međutim, ukoliko već ne unosite dovoljno crvenog mesa u organizam pokušajte nadoknaditi unosom sjemenki suncokreta, tamnog zelenog povrća (koprive, mahune) i sl. Kako bi se željezo apsorbiralo potrebno je unositi u organizam i dovoljno vitamina C.
Iako ćete često čuti savjete kako biste za  ublažavanje podočnjaka na oči trebali staviti hladne obloge, to ni u kojem slučaju nemojte raditi. Istina, hladni oblozi djeluju na sužavanje krvnih žila i smanjenje podočnjaka, ali na takav način, a posebno stavljate li obloge direktno iz hladionika problem ćete samo pogoršati. Oči će vam postati sklone upalama, nahladama, a moguće je da će očni mišići s vremenom početi trzati. 
Postoje neka druga, jednako učinkovita rješenja, a koja neće štetiti zdravlju očiju. Pokušajte na kapke i podočnjake (pazite da ne nanesete preblizu očiju kako ne bi došao u dodir s očnom sluznicom) nanijeti gel od aloa vere. On djeluje umirujuće. Smanjit ćete podočnjake, a posebno će djelovati na smanjenje natečenih očnih kapaka.
Nešto jače djelovanje postići ćete nanesete li nekoliko kapi za oči koje služe za sužavanje krvnih žila oka i smanjenje crvenila, na podočnjake i kapke. Kada se upiju nanesite preko neku neutralnu kremu. Osim toga možete pokušati s vrećicama ruskog čaja. Stavite na podočnjake i držite 20 minuta.
Stavite li na podočnjake obloge od ružine vodice ili kamilice desetak minuta, osim što će ublažiti podočnjake, miris će vas opustiti.
Kako biste uopće spriječili podočnjake najvažnija je prevencija. U organizam unosite dovoljno tekućine, vitamina C, izbjegavajte propuh, boravak u zadimljenim prostorijama i preveliko zamaranje očiju. Dovoljno spavajte, te pijte dosta čaja, najbolje od koprive ili peršina.

ponedjeljak, 26. siječnja 2009.

Sve o dlakama


Većini žena (ali i većini muškaraca) su dlake na ženskom tijelu odbojne. Ukoliko se ne mogu urediti u modernom stilu, većini žena je najbolja opcija riješiti ih se. Ako imate neželjene dlake po tijelu znate i same koliko to može biti frustrirajuće, a može imati i negativan efekt na vaše samopouzdanje. 

Pozitivna strana je da postoji cijeli niz načina da uklonite dlake. Većina se odlučuje za čupanje, brijanje i uklanjanje voskom da se riješe tih groznih dlaka.  Doduše, nijedna od tih metoda nije trajna, a obično ne uklanjaju učinkovito dlake ni kratkoročno, stvarajući nedosljedne rezultate. Ali postoji mnogo opcija, koje uključuju elektrolizu, kreme za depilaciju, inhibitore rasta dlaka i druge načine za trajno uklanjanje. Bilo koji od ovih tretmana može biti učinkovit, ovisno o vrsti dlaka koje želite ukloniti. 

Ako ste ozbiljno zainteresirani za uklanjanje dlaka, savjetujemo vam da se konzultirate sa stručnjakom koji će izvesti tretman ili vas savjetovati o postupcima potrebnim da sami uklonite dlake.

Također je vrlo važno uzeti u obzir motive i biti realan sa svojim ciljevima kad razmišljate o depilaciji.  Da li to želite učiniti zbog privremenog bikini izgleda? Ili jeste li više zainteresirani za trajno rješavanje neugodnih crnih brkova sa lica?
Brijanje

Postoje različiti načini depilacije. Mnogima se još uvijek najviše sviđa tradicionalno brijanje. Jeftino je, lako i brzo izvedivo, a vrlo je učinkovito za noge i pazuhe.  Iako britvicom možete postići jako dobar rezultat (mnogo bolji nego sa električnim brijačom), na žalost kratkotrajan je – već nakon 2-3 dana ponovno će vam se pojaviti dlake.
Da bi se čim bolje izbrijali upotrijebite novu britvicu i lagano je povlačite (nemojte jako pritiskati na kožu). Dobro namočite kožu i nanesite gel ili pjenu za brijanje kako bi koža ostala meka i vlažna (sapun previše isušuje). Počnite od gležnjeva, prema gore, suprotno rastu dlaka na nogama. Budući da dlake pod pazuhima rastu u svim smjerovima, brijte se u svim smjerovima, od dolje prema gore, s lijeve strane na desnu i obratno. Za brijanje bikini područja, lagano nategnite kožu kako bi vam bilo lakše. Nakon brijanja isperite kožu i lagano obrišite ručnikom, te namažite uljem ili mlijekom za tijelo. Pričekajte barem pola sata prije nanošenja dezodoransa nakon brijanja pazuha, a izbjegavajte dezodoranse sa alkoholom jer bi vas moglo peći.
Nakon brijanja bikini područja često se pojave crvene otekline poput prišteva. Ovo se dešava jer su na krajevima živaca nalaze mnoge masne žlijezde, koje se lako iritiraju. Da bi ovo izbjegli, rastopite dva aspirina i kap glicerina u 1/4 čaše destilirane vode i sve ulijte u čistu bočicu. Ovu smjesu nanesite na kožu nakon depilacije. Pomoći će vam i antiseptička krema da umiri kožu.

Depilacijska krema

Možete se odlučiti također za metodu privremenog učinka – depilacijsku kremu koja kemikalijama uklanja dlake. Iako je ovo brz i učinkovit način uklanjanja dlaka,  mora te provjeriti da niste alergični na njih. Ako imalo sumnjate na alergiju, savjetujemo vam da potražite savjet stručnjaka.
Depilacijske kreme uklanjaju dlačice kod baze folikula. Idealne su za veća područja (poput nogu), ali nisu prikladna za upotrebu na licu, jer mogu iritirati kožu lica, a neće vam ukloniti sve dlake. Ovo je relativno jeftina opcija, a rezultati će držati barem jedan do dva tjedna.

Depilacija voskom

Depilacija voskom je vrlo popularna metoda depilacije za trajnije rezultate. Kad je vosak topao, ulazi u folikule i izvlači u cijelosti dlaku iz korijena. Kad se obavlja mjesečno, depilacija voskom znači da će dlakama trebati više vremena da narastu jer se uklanjaju iz korijena, za razliku od brijanja koje samo reže dlake. Dlake će vam narasti tek za 3-6 tjedana. Loša strana ove depilacije je da može biti bolno za žene sa osjetljivom kožom. Napravite ovu depilaciju kad su vam dlake duge barem 0,5 cm.
Postupak depilacije voskom  počinje nanošenjem posebnog losiona za depilaciju (obični losioni i kreme nisu dobri jer od njih vosak skliže sa dlake). Tada se na kožu nanosi vosak i prekriva trakama tkanine.  Kad se vosak stvrdne, trake se naglo povlače u smjeru suprotnom rastu dlaka.
Najbolji način reduciranja boli je opuštanje. Kad ste napeti, folikule se zatvore i vosak ne dopire do korijena dlake. Odmah nakon depilacije, rukama lagano pritisnite to područje,a još bolje bi bilo da prijeđete ledom preko kože da smanjite bol.

Izbjeljivanje

Izbjeljivanje je najpogodnija metoda za brkove i dlake na licu, jer dlačice postaju nezamjetljive, a lice je vrlo osjetljivo za ostale metode uklanjanja dlaka. Ova metoda nije prikladna za ostale dijelove tijela, jer ne uklanja dlake, a koža vam neće ostati glatka.

Postupak elektrolize ili depilacija električnom strujom

Postupak elektrolize ili depilacija električnom strujom je jedina stvarno trajna metoda uklanjanja dlake.  U svaku folikulu dlake se stavi tanka igla koja elekričnom energijom uništi korijen dlake. Nakon toga se svaka dlaka posebno izvuče pincetom. Iako se dlaka može ukloniti već prvim tretmanom ako se pravilno izvodi, to je jako teško ostvarivo jer ovisi i o drugim faktorima. Ako ste nedavno depilirali dlake voskom ili pincetom, folikula dlake može biti oštećena, pa struja ne može doći do korijena. Neke dlake mogu biti u periodu mirovanja, pa ih ne možete tretirati. Za jedno područje će vam biti potrebna serija tretmana, ali jednom kad ih uklonite, više vam nikad neće narasti.
I sami možete obaviti tretman kod kuće, sa setom za elektrolizu koje možete nabaviti u specijaliziranim dućanima. No ipak savjetujemo da potražite pomoć specijalista jer ovaj postupak može biti bolan i ponekad može zahtijevati ponavljanje postupka za veće područje neželjenih dlaka.
Morate imati na umu da svakih otprilike sedam godina tijelo prolazi promjene koje mogu utjecati i na rast dlaka.  Rođenje djeteta, teška bolest ili određeni lijekovi također mogu utjecati na ponovni rast dlaka nakon elektrolize.

Lasersko uklanjanje dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka je metoda koja postaje sve popularnija, zahvaljujući bezbolnosti i dugotrajnosti rezultata. Ova depilacija se obavlja laserom, koji proizvodi zraku svjetla. Kod depilacije, laserska zraka prolazi kroz kožu do folikule dlake, koja apsorbira svjetlost i tako se uništava. Kako lasersko svjetlo privlače tamnije boje, najbolje rezultate će imati žene sa svjetlom kožom i tamnim dlakama. Tamnija ili posunčana koža apsorbira dio svjetlosti, pa vam koža može izgorjeti. Ako imate ovakvu kožu, preporuča se slabije svjetlo, ali ono je često i manje učinkovito u uklanjanju dlaka. Isto tako laseri nisu učinkoviti na bijelim, sijedim ili jako svjetlim dlakama.  Moramo napomenuti da ne postoji garancija da ćete trajno ukloniti dlake na taj način, a može biti poprilično skupo.

Bez obzira koji način depilacije izaberete, uvijek se preporuča da se savjetujete sa liječnikom ili specijalistom. Na ovaj način ćete izbjeći potencijalne komplikacije koje mogu nastati depilacijom osjetljivih dijelova tijela, koje im mogu ozbiljno naštetiti.

Njega kože zimi


Napeta, ispucala koža, svrbež i crvenilo neki su od simptoma suhe kože
Zaštita i pravilna njega suhe kože posebno je važna u hladnim zimskim mjesecima. Suhoća kože može biti posljedica jednog ili više čimbenika: genetska  predispozicija, često ili pretjerano izlaganje suncu, vanjski čimbenici (hladnoća, vjetar, centralno grijanje), starenje, atopijski ekcemi i razne dermatoze. Na nivou epidermisa, uzrok suhoće kože je pomanjkanje međustaničnih lipida što uzrokuje pomanjkanje vode (TEWL - transepidermal water loss). Stoga je prvi korak u njezi suhe kože povećani unos tekućine i adekvatna zaštita.
Normalna koža ima hidrolipidni sloj popunjen i neoštećen, čime štiti kožu i sprečava prekomjeran gubitak vode. Kožne stanice dobro su povezane međustaničnim lipidima, što osigurava koheziju zaštitne pregrade. Koža tako temeljito obavlja svoju funkciju zaštitne pregrade, elastična je i omogućuje osjećaj ugode.
Suha koža, zbog pomanjkanja međustaničnih lipida ima ozljeđenu zaštitnu pregradu na površini kože. Zaštitni hidrolipidni sloj je ozljeđen i zbog različitih vanjskih faktora, kao što su hladnoća, sunce i sapun. Stanice kože nisu dovoljno jako međusobno povezane zbog čega dolazi do:
Pukotina u zaštitnoj pregradi, čime koža postaje još otvorenija prema štetnim vanjskim utjecajima
Prekomjernog gubitka vode
Osjećaja neugode na koži: ona postaje hrapava i javlja se osjećaj zatezanja, radi čega treba učinkovitu i prilagođenu njegu.
Vitamini i prirodna ulja mogu pomoći
Zimi morate posebnu njegu priuštiti koži tijela. Osim dovoljne količine vode, možda ćete trebati dodatno zaštititi kožu kremama koje sadrže vitamine. Vitamin E se pokazao vrlo dobrim kod rješavanja problema suhe kože, a učinak kreme obogaćene vitaminom E možete pojačati uzimanjem tableta s E vitaminom, koji će ojačati kožu iznutra.
Nakon tuširanja, a pritom izbjegavajte vruće kupke, nanesite kremu ili mlijeko za tijelo, koji sadrže ulje badema ili avokada, vitamine B, E, te slične sastojke koji će kožu nahraniti. Mlijeko za tijelo na bazi ulja, posebno će zaštititi vašu kožu od isušivanja – što je viši udio ulja, to će bolje zadržavati vlagu u koži.
Piling i hidratacija
Da biste osvježili kožu priuštite si i zimi piling cijelog tijela, uključujući ruke i stopala. Prednost korištenja pilinga je u tome što ima regenerativni učinak na kožu, tako da pospješuju uklanjanje mrtvih stanica i vanjskog sloja zadebljane kože. Ali budite oprezni – prečesti pilinzi mogu nadražiti kožu.  Nakon pilinga nanesite mlijeko ili losion i dobro navlažite kožu.
Razlikujte problem sa suhom kožom od ekcema
Ekcem počinje slično kao i slučaj vrlo suhe kože, svrbežom i crvenilom, koje se pojačava sve dok se ne pojave mjehurići ispunjeni tekućinom i veći ili manji plikovi oko zglobova ruku, nogu, na licu, kapcima ili po tijelu. Ekcem se razlikuje od suhe kože – to  alergijski odgovor tijela na nešto iz okoliša, a pogoršavaju ga emocionalni stresovi.

Najčešće ženske pogreške

1.Odijevajte se u skladu s godinama.Ako imate 50 godina to ne znači da ne trebate slijediti trendove,ali unatoč tome što ste nekad imali najbolje noge u gradu,minica nije za vas.Ako ste stariji od 25,goli pupak je samo znak neukusa.

2.Duga kosa je uvijek bila znak ženstvenosti,ali ako ju ne mislite njegovati,redovito podšišavati te bojati izrast,zaboravite na nju.Nema ništa gore od neuredne duge kose sa izrastom.

3.Malo koja žena se može pohvaliti proporcionalnom građom tijela pa u slučaju da vi niste ta sretnica,trebali bi znati da vam je cilj uskladiti gornji i donji dio tijela.Ako ste krupniji u gornjem dijelu tijela zaboravite majice i bluze koje prate liniju vašeg tijela pogotovo svijetlih boja,a naglasak stavite na npr.vitke noge i bokove koje možete istaknuti užim trapericama,danas ultramodernim tajicama ili kratkim suknjama.

Ako ste kruškolike građe svijetlije boje hlača ili suknji nisu zahvalan izbor kao ni skraćene hlače koje će skratiti i proširiti vašu figuru u donjem dijelu tijela.

4.Visoke pete su,svi znamo, seksi,ali ako ne znate hodati u njima,nemojte.Malo što je ružnije od žene koja nespretno "nabada" u štiklama.

5.Poželjno bi bilo znati kako se odijenuti kada i u kojoj prilici.Ako idete na popodnevnu kavu vaša jaka šminka i dotjeranost od glave do pete može izgledati neukusno i imati kontraefekt.

6.Puder koristimo da ujednačimo ten i sakrijemo nedostatke,ali lako je pretjerati.Ako vas muče prištići, nažalost, ne postoji puder koji će ih učiniti nevidljivim.Ako pretjerate i nanesete više slojeva samo ćete još pogoršati stvar.