srijeda, 4. veljače 2009.

Što je celulit?




Genetika je bitna, ali nema presudnu ulogu jer promjenom načina i stila života možemo njen utjecaj smanjiti ili poništiti.
Za razvoj celulita odgovorna je građa ženskog masnog tkiva kojeg imaju 30% više od muškaraca. Na mjestima tipičnima za razvoj celulita nalazi se posebna vrsta masnih stanica koje imaju ulogu nakupljanja masti, te se nikakvom dijetom ili fizičkom aktivnosti ne može utjecati na njih.
Vezivno tkivo žena je slabije od muškaraca te ga imaju 20 do 30% manje. Masne stanice podupire vezivno tkivo koje se kod žena pruža okomito u smjeru kože, te je rast masnih stanica moguć samo prema površini kože što stvara takozvani izgled kože koja sliči narančinoj kori. Otkriveno je da je kod žena koje imaju celulit vezivno tkivo koje podupire masne stanice slabije razvijeno nego kod žena koje nemaju celulit.

Kod muškaraca vezivno tkivo podupire masne stanice u pravcu paralelnom s kožom te njihovim rastom ne dopiru na površinu kože. Estrogen, ženski spolni hormon, odgovoran je za pojačano nakupljanje masnog tkiva na mjestima tipičnima za celulit i zadržavanje tekućine.
Uloga estrogena je da slabi vezivno tkivo kako bi se maternica u slučaju trudnoće lakše rastegnula te isto tako povećale dojke radi dojenja. Estrogen pojačava aktivnost enzima koji razaraju vezivno tkivo i tako omogućuju širenje maternice te rast grudi. Nažalost, zbog toga nastaju strije te vene i kapilare nogu. Možemo reći da su celulit i strije cijena koju žene plaćaju zbog uloge majčinstva.
Pojačani unos estrogena putem kontracepcije ili hrane važan je uzrok sve ranijeg i češćeg razvoja celulita. Današnji stil života uz nedovoljno kretanje, kao i prehranu, te posebno povišen unos šećera dodatno potiče razvoj celulita. Hrana bogata šećerom izaziva nagli skok inzulina koji potiče stvaranje masnog tkiva. Vezanjem šećera na bjelančevine slabi uloga bjelančevina te zato nastaje bolnost na dodir u kasnijim fazama celulita. Žene ne unose dovoljno bjelančevina kao izvor energije nego hranu bogatu šećerom. Poremećaj rada crijeva zbog dijete ili unosa otrovnih tvari dodatno potiče stvaranje masnog tkiva. Neredovita stolica dodatno pogoršava probavni sustav te je potrebna redovita regulacija stolice unosom hrane bogate vlaknima. Loša probava se po zadnjim otkrićima dovodi u vezu s celulitom.
Nedovoljna fizička aktivnost te dugotrajno sjedenje slabi cirkulaciju i limfnu drenažu. Smanjen unos vode pogoduje nakupljanju štetnih tvari u organizmu te usporavanju metabolizma i time smanjenju potrošnje masti kao izvora energije. Elastične čarape, uske podvezice ili odjeća, uz visoke pete, slabe cirkulaciju i limfnu drenažu, što dodatno pogoršava stanje. Pušenje smanjuje dovod kisika i time usporava metabolizam.
Genetika je bitna, ali nema presudnu ulogu jer promjenom načina i stila života možemo njen utjecaj smanjiti ili poništiti.

Celulit ne možemo 100% ukloniti niti je to potrebno i moguće zbog građe ženskog potkožnog masnog tkiva. Kada se završi tretman potrebni su tretmani održavanja jer se celulit vraća.

Anticelulitni tretman


Nakon tretmana postižu se najdulja razdoblja bez vraćanja celulita. Tretman nije predviđen za mršavljenje, ali kod nekih klijentica moguć je gubitak od nekoliko kilograma.
Tretman je namijenjen za sve oblike i stadije celulita, pa tako i za najteže oblike.
Kod dugotrajnog celulita preporuča se primijeniti prvo tri tretmana metode akvaforeze da se degenerativne promjene vezivnog tkiva što više uklone. Radio valovi imaju najjači efekt na masne stanice, metabolizam, limfnu drenažu i cirkulaciju. Tretman daje najbolje rezultate za uklanjanje celulita u području bedara, bokova i stražnjice, jer na tim mjestima ima najviše vode, što je glavni cilj djelovanja radio valova. Što je više vode, to se oslobodi više energije koja uništava celulit. Kod žena koje uzimaju kontracepciju ili nadomjesnu terapiju rezultati su odlični jer propisana terapija jako nakuplja vodu.
Više ne postoje beznadni slučajevi celulita te radio valovi daju gotovo iste rezultate kao liposukcija, s tim da nije potrebna opća anestezija niti dugotrajni bolni oporavak. Ukoliko je i urađena liposukcija, radio valovi dodatno popravljaju rezultat u smislu da uklone nepravilnosti na površini kože i dodatno ju zategnu.
Nakon tretmana ne zaostaju modrice niti pucaju kapilare. Tretman je podesan za sve vrste tjelesne građe, osobito za žene ginoidnog tipa gdje je pojačano nakupljanje masnog tkiva u području trbuha, bokova, stražnjice i gornjeg dijela bedara.
Kod većine žena prednja i unutarnja strana bedara su jedna od bolnih točaka zbog mlohave kože koja nema veze s celulitom. Bez obzira na vježbanje ne može se smanjiti mlohavost kože. Drugo problematično mjesto je područje oko koljena gdje se nalaze masne nakupine koje su jako otporne na uklanjanje. Radio valovi su tretman izbora za oba navedena područja. Ženama koje su se dugo mučile s celulitom sada se može pomoći.
Prednost samog tretmana je što je potrebno svega 6 tretmana, čime štedite vrijeme. Osim anticelulitnog efekta radi se i o tretmanu za oblikovanje tijela, gdje dobivate mnogo više od samog uklanjanja celulita.
Nakon tretmana postižu se najdulja razdoblja bez vraćanja celulita. Tretman nije predviđen za mršavljenje, ali kod nekih klijentica moguć je gubitak od nekoliko kilograma.
Za vrijeme tretmana zabranjene su bilo kakve dijete ili gladovanja jer to pogoršava celulit. Potrebno je uzimati dnevno par litara vode, unos bjelančevina 4 puta tjedno, te umjerena fizička aktivnost radi jačanja mišića. Masaže nisu potrebne. Nakon kraja tretmana savjetuje se jednom godišnje uraditi 1 do 2 tretman održavanja.

Prije tretmana


Celulit ne nastaje preko noći niti tako nestaje, nego je potrebno izvjesno vrijeme da se ukloni. Što celulit dulje traje i što je izraženiji, to je potrebno više vremena i tretmana da se vidi rezultat.
Prije započinjanja tretmana potrebno je odrediti područje koje će se tretirati. Svako problematično područje se zasebno ciljano tretira. Prednja strana bedara tretira se zajedno s koljenima te unutarnjom i vanjskom stranom bedara.

Stražnja strana bedara se tretira od iza koljena do stražnjice, pri čemu je obuhvaćena unutarnja i vanjska strana bedara. Stražnjica se tretira zasebno, no može se kombinirati zajedno s područjem bokova. Trbuh se tretira zasebno ili s bokovima. Ukoliko se radi o više problematičnih područja, započinje se uvijek s područjem koje vas najviše smeta. Kod više područja jedan tjedan se radi jedno područje, a drugi tjedan drugo područje. Osim što se smanjuje obujam tijela, snažno je izražen efekt zatezanja kože što dodatno oblikuje vaše tijelo, stoga je ovo mnogo više od samog anticelulitnog tretmana. Stražnjica se podiže, učvršćuje i preoblikuje, što opažate po tome kako vam stoji odjeća. Koža bude meka i elastična. Izgled narančine kore i ostale nepravilnosti kože se uklanjaju gotovo u cijelosti. Ukoliko imate strije na mjestu tretmana, mogu se po želji istovremeno tretirati i smanjiti. Celulit ne nastaje preko noći niti tako nestaje, nego je potrebno izvjesno vrijeme da se ukloni. Što celulit dulje traje i što je izraženiji, to je potrebno više vremena i tretmana da se vidi rezultat. Nije potreban nikakav oporavak nakon tretmana.

Prvi rezultati


Najbolji rezultati vide se između 3. i 6. mjeseca kada se osim smanjivanja celulita vidi oblikovanje tijela.
Nakon prvog tretmana osjećate poboljšanje kvalitete i izgleda kože uz efekt zatezanja. Tijekom idućih tretmana poboljšava se cirkulacija i limfna drenaža te noge više ne natiču kao ranije. Osjećaj hladnoće u nogama se smanjuje. Neki konkretniji rezultati bi se trebali vidjeti nakon trećeg tretmana.
Pravi rezultati vide se 30 dana nakon kraja tretmana, s tim da, što vrijeme ide dalje, to su rezultati sve bolji. Najbolji rezultati vide se između 3. i 6. mjeseca kada se osim smanjivanja celulita vidi oblikovanje tijela. Većina žena jako dobro reagira na tretman, ali postoji jako mala skupina žena koja slabije reagira na tretman što se u većini slučajeva može vidjeti nakon nekoliko tretmana.

Prevencija celulita

1. Ako nije nužno, savjetuje se izbjegavanje kontracepcije.

2. Potreban je unosa od par litara vode te se savjetuje dalmatinsko mediteranska kuhinja uz mesni obrok barem 3x tjedno. Šećer i prženu hranu uzimati što manje.

3. Fizičke aktivnosti barem 2 do 3 puta tjedno, tipa kućnog bicikla ako nemate vremena ili teretane te ostalih aerobnih aktivnosti. Prehrana i tjelovježba ne uklanjaju celulit nego preveniraju njegov razvoj. Bitna je uloga tjelovježbe u smislu jačanja cirkulacije i mišića da zamijene masno tkivo koje je tretman uklonio kako koža ne bi bila mlohava.

4. Usku odjeću tipa traperica, podvezica ili elastičnih čarapa nositi što manje, jer slabi cirkulaciju i limfnu drenažu. Savjetuje se nositi pete do 5 cm.

5. Dijete i gladovanja imaju samo kontraefekt jer potiču razvoj celulita. Organizam ima signal da je smanjen unos hrane te zato pojačano nakuplja unesenu hranu na mjestima tipičnima za razvoj celulita kao eventualnu rezervu.

6. Regulacija probave u smislu redovite stolice te unos hrane bogate s vlaknima, primjerice zobi, lana, suhih šljiva, müslija i slično. LGG tablete dobro utječu na ravnotežu crijevne flore.

7. Nakon završenih tretmana savjetuje se povremeno raditi tretmane održavanja.

8. Ukoliko imate problema s regulacijom tjelesne težine unatoč tome što pazite na prehranu, vježbate, umorni ste, onda ste kandidat da uradite test alergije na hranu. Vađenjem krvi saznajemo koju hranu ne podnosimo i izbjegavanjem samo te hrane uklonimo većinu zdravstvenih tegoba, od regulacije tjelesne težine, poboljšanja probave, mršavljenja, bolje se osjećate, puni ste energije?.

9. Savjetuje se unos soje koja poništava utjecaj na vezivno tkivo koje slabi. U budućnosti se očekuje djelotvornija terapija koja će bolje suzbijati efekt estrogena.

0 komentari: