ponedjeljak, 26. siječnja 2009.

Sve o dlakama


Većini žena (ali i većini muškaraca) su dlake na ženskom tijelu odbojne. Ukoliko se ne mogu urediti u modernom stilu, većini žena je najbolja opcija riješiti ih se. Ako imate neželjene dlake po tijelu znate i same koliko to može biti frustrirajuće, a može imati i negativan efekt na vaše samopouzdanje. 

Pozitivna strana je da postoji cijeli niz načina da uklonite dlake. Većina se odlučuje za čupanje, brijanje i uklanjanje voskom da se riješe tih groznih dlaka.  Doduše, nijedna od tih metoda nije trajna, a obično ne uklanjaju učinkovito dlake ni kratkoročno, stvarajući nedosljedne rezultate. Ali postoji mnogo opcija, koje uključuju elektrolizu, kreme za depilaciju, inhibitore rasta dlaka i druge načine za trajno uklanjanje. Bilo koji od ovih tretmana može biti učinkovit, ovisno o vrsti dlaka koje želite ukloniti. 

Ako ste ozbiljno zainteresirani za uklanjanje dlaka, savjetujemo vam da se konzultirate sa stručnjakom koji će izvesti tretman ili vas savjetovati o postupcima potrebnim da sami uklonite dlake.

Također je vrlo važno uzeti u obzir motive i biti realan sa svojim ciljevima kad razmišljate o depilaciji.  Da li to želite učiniti zbog privremenog bikini izgleda? Ili jeste li više zainteresirani za trajno rješavanje neugodnih crnih brkova sa lica?
Brijanje

Postoje različiti načini depilacije. Mnogima se još uvijek najviše sviđa tradicionalno brijanje. Jeftino je, lako i brzo izvedivo, a vrlo je učinkovito za noge i pazuhe.  Iako britvicom možete postići jako dobar rezultat (mnogo bolji nego sa električnim brijačom), na žalost kratkotrajan je – već nakon 2-3 dana ponovno će vam se pojaviti dlake.
Da bi se čim bolje izbrijali upotrijebite novu britvicu i lagano je povlačite (nemojte jako pritiskati na kožu). Dobro namočite kožu i nanesite gel ili pjenu za brijanje kako bi koža ostala meka i vlažna (sapun previše isušuje). Počnite od gležnjeva, prema gore, suprotno rastu dlaka na nogama. Budući da dlake pod pazuhima rastu u svim smjerovima, brijte se u svim smjerovima, od dolje prema gore, s lijeve strane na desnu i obratno. Za brijanje bikini područja, lagano nategnite kožu kako bi vam bilo lakše. Nakon brijanja isperite kožu i lagano obrišite ručnikom, te namažite uljem ili mlijekom za tijelo. Pričekajte barem pola sata prije nanošenja dezodoransa nakon brijanja pazuha, a izbjegavajte dezodoranse sa alkoholom jer bi vas moglo peći.
Nakon brijanja bikini područja često se pojave crvene otekline poput prišteva. Ovo se dešava jer su na krajevima živaca nalaze mnoge masne žlijezde, koje se lako iritiraju. Da bi ovo izbjegli, rastopite dva aspirina i kap glicerina u 1/4 čaše destilirane vode i sve ulijte u čistu bočicu. Ovu smjesu nanesite na kožu nakon depilacije. Pomoći će vam i antiseptička krema da umiri kožu.

Depilacijska krema

Možete se odlučiti također za metodu privremenog učinka – depilacijsku kremu koja kemikalijama uklanja dlake. Iako je ovo brz i učinkovit način uklanjanja dlaka,  mora te provjeriti da niste alergični na njih. Ako imalo sumnjate na alergiju, savjetujemo vam da potražite savjet stručnjaka.
Depilacijske kreme uklanjaju dlačice kod baze folikula. Idealne su za veća područja (poput nogu), ali nisu prikladna za upotrebu na licu, jer mogu iritirati kožu lica, a neće vam ukloniti sve dlake. Ovo je relativno jeftina opcija, a rezultati će držati barem jedan do dva tjedna.

Depilacija voskom

Depilacija voskom je vrlo popularna metoda depilacije za trajnije rezultate. Kad je vosak topao, ulazi u folikule i izvlači u cijelosti dlaku iz korijena. Kad se obavlja mjesečno, depilacija voskom znači da će dlakama trebati više vremena da narastu jer se uklanjaju iz korijena, za razliku od brijanja koje samo reže dlake. Dlake će vam narasti tek za 3-6 tjedana. Loša strana ove depilacije je da može biti bolno za žene sa osjetljivom kožom. Napravite ovu depilaciju kad su vam dlake duge barem 0,5 cm.
Postupak depilacije voskom  počinje nanošenjem posebnog losiona za depilaciju (obični losioni i kreme nisu dobri jer od njih vosak skliže sa dlake). Tada se na kožu nanosi vosak i prekriva trakama tkanine.  Kad se vosak stvrdne, trake se naglo povlače u smjeru suprotnom rastu dlaka.
Najbolji način reduciranja boli je opuštanje. Kad ste napeti, folikule se zatvore i vosak ne dopire do korijena dlake. Odmah nakon depilacije, rukama lagano pritisnite to područje,a još bolje bi bilo da prijeđete ledom preko kože da smanjite bol.

Izbjeljivanje

Izbjeljivanje je najpogodnija metoda za brkove i dlake na licu, jer dlačice postaju nezamjetljive, a lice je vrlo osjetljivo za ostale metode uklanjanja dlaka. Ova metoda nije prikladna za ostale dijelove tijela, jer ne uklanja dlake, a koža vam neće ostati glatka.

Postupak elektrolize ili depilacija električnom strujom

Postupak elektrolize ili depilacija električnom strujom je jedina stvarno trajna metoda uklanjanja dlake.  U svaku folikulu dlake se stavi tanka igla koja elekričnom energijom uništi korijen dlake. Nakon toga se svaka dlaka posebno izvuče pincetom. Iako se dlaka može ukloniti već prvim tretmanom ako se pravilno izvodi, to je jako teško ostvarivo jer ovisi i o drugim faktorima. Ako ste nedavno depilirali dlake voskom ili pincetom, folikula dlake može biti oštećena, pa struja ne može doći do korijena. Neke dlake mogu biti u periodu mirovanja, pa ih ne možete tretirati. Za jedno područje će vam biti potrebna serija tretmana, ali jednom kad ih uklonite, više vam nikad neće narasti.
I sami možete obaviti tretman kod kuće, sa setom za elektrolizu koje možete nabaviti u specijaliziranim dućanima. No ipak savjetujemo da potražite pomoć specijalista jer ovaj postupak može biti bolan i ponekad može zahtijevati ponavljanje postupka za veće područje neželjenih dlaka.
Morate imati na umu da svakih otprilike sedam godina tijelo prolazi promjene koje mogu utjecati i na rast dlaka.  Rođenje djeteta, teška bolest ili određeni lijekovi također mogu utjecati na ponovni rast dlaka nakon elektrolize.

Lasersko uklanjanje dlaka

Lasersko uklanjanje dlaka je metoda koja postaje sve popularnija, zahvaljujući bezbolnosti i dugotrajnosti rezultata. Ova depilacija se obavlja laserom, koji proizvodi zraku svjetla. Kod depilacije, laserska zraka prolazi kroz kožu do folikule dlake, koja apsorbira svjetlost i tako se uništava. Kako lasersko svjetlo privlače tamnije boje, najbolje rezultate će imati žene sa svjetlom kožom i tamnim dlakama. Tamnija ili posunčana koža apsorbira dio svjetlosti, pa vam koža može izgorjeti. Ako imate ovakvu kožu, preporuča se slabije svjetlo, ali ono je često i manje učinkovito u uklanjanju dlaka. Isto tako laseri nisu učinkoviti na bijelim, sijedim ili jako svjetlim dlakama.  Moramo napomenuti da ne postoji garancija da ćete trajno ukloniti dlake na taj način, a može biti poprilično skupo.

Bez obzira koji način depilacije izaberete, uvijek se preporuča da se savjetujete sa liječnikom ili specijalistom. Na ovaj način ćete izbjeći potencijalne komplikacije koje mogu nastati depilacijom osjetljivih dijelova tijela, koje im mogu ozbiljno naštetiti.

0 komentari: